Martell XO

Posted: 8 mai 2013 in Cognac
Etichete:, , ,

Voi continua descrierile mele cu un cognac foarte apreciat in lumea anglo-saxona, unde are o traditie comerciala de peste doua secole. Este vorba despre Martell, cu sortimentul sau premium, XO. Fiind una dintre cele patru case mari de cognac, calitatea, rafinamentul si atentia la detalii sunt evidente.

In alta ordine de idei, daca cognacul VSOP al casei era unul bun insa cu nimic iesit din comun, la acest XO lucrurile se schimba. Chiar daca la aceasta categorie de calitate bauturile se individualizeaza mai accentuat, Martell-ul vine cu ceva cu adevarat deosebit. Dar sa luam caracteristicile pe rand! Mai intai, sticla. Este o sticla formidabila, cu un design inedit, regasit doar la alte sortimente ale casei Martell. Prezentarea vizuala continua cu o culoare superba, de un cupru intens. Desi nu este la fel de inchisa precum Hennessy XO, intensitatea culorii este debordanta.

Trecand la pasul urmator, lucrurile devin si mai interesante. Impresia olfactiva este intensa, complexa, echilibrata. Dar mai ales delicata. Vorbim despre un sortiment care este foarte generos in arome insa zgarcit in vapori de alcool, acestia fiind foarte discreti. Daca punem la socoteala si gustul, atunci putem spune ca avem de-a face un un cognac delicat, feminin, opulent. Spun asta pentru ca aici se individualizeaza foarte tare acest cognac de restul sortimentelor din clasa XO. Principala deosebire consta in abundenta aromelor si intensitatea lor. Majoritatea cognacurilor mai vechi de douazeci de ani sunt subtile, discrete, se lasa degustate si apreciate treptat si la potentialul maxim doar de catre cunoscatori. Acesta in schimb este darnic atat pentru incepatori cat si pentru degustatori experimentati. Probabil acesta delicatete si exuberanta aromatica este si motivul pentru care a devenit cel mai cumparat XO de catre femei.

Intrand in detalii, observam o imbinare foarte interesanta intre aromele puternice florale si cele de baza, de lemn putred si rancio. Aromele intermediare, de fructe, ciocolata, unt, migdale, alune, desi prezente, sunt greu de sesizat, fiind estompate de forta aromatica a primelor. Tocmai aceste caracteristici il fac nerecomandabil ca bautura de trabuc, desi este o foarte potrivita ( si mai ales scumpa! ) baza de coctail. Unii degustori il clasifica drept un cognac dulce. Pot fi de acord, insa prefer termeni precum delicat, feminin, opulent. Este de asemenea o bautura foarte usoara pe palat, alcoolul de 40% nefiind deloc deranjant. Gustul remanent este foarte lung, cald, dulce.

Casa Martell pretuieste acest cognac foarte mult. Ca si dovada, sortimentele de distilate utilizate pentru acesta sunt pastrate in pivnita speciala a casei, numita sugestiv Paradis. Aceasta pivnita adapostaste cele mai de pret distilate ale casei, fiind una exclusivista din acest punct de vedere. Probabil ca acest aspect justifica si pretul de aproape 150 E pe sticla in Europa. Intrucat eu sunt din categoria celor care apreciaza un cognac mai degraba aromat decat discret, il voi nota cu 8,5. Bon apetit!

SAM_1251

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s