Nu, doar tu nu ți le explici (partea întâi)

Posted: 29 august 2021 in Opinii

Am văzut deja a 3-a oară pe feed această postare. Îmi pot doar imagina cum circulă ea în alte bule și cum dau oamenii aprobator din cap pe ea. Și mă gândeam să ii ajut să pară pe viitor mai deștepți puțin ignoranți, măcar pe cei din bula mea.

Ceea ce ne face pe noi, oamenii, cu adevărat inteligenți, ca un avantaj competitiv în lumea naturală, e abilitatea noastră de a recunoaște tipare spațiale și temporare, acolo unde animale concurente au doar abilități perceptive. Trăiești mai bine și mai mult în sălbatice dacă recunoști semnele și potrivirile elementelor naturale, le dai o semnificație prin observații repetate sau „trial and error” și te folosești pe viitor de acest avantaj.

Fără a dezvolta aici(eventual in articolul următor), recunoașterea tiparelor e o abilitate ce merge mâna în mână cu sugestibilitatea, adică abilitatea umană de a crede în conceptele și credințele altuia. Chestia asta e foarte valoroasă în transmiterea orală a învățăturilor și a valorilor către urmași, dar și pentru agregarea noastră în grupuri în jurul acestor credințe comune. De apartenență – triburi, de doctrină – partide, de idei – companii și, după o lungă listă de exemple dar nu în ultimul rand, spirituale – religii. Problema este cu exagerarea acestei abilități și utilizarea ei ca principal canal de influență socială. Să vă explic:

Combinația între căutarea tiparelor și sugestibilitate are un efect covârșitor asupra credințelor și opiniilor noaste. Aceasta a fost studiată intens și experimentată în laborator de către psihologul Solomon Asch. În afara laboratorului, ea se întâmplă pe scară largă în congregațiile religioase de pretutindeni. Dar să revenim la oile, pardon, vițelul nostru ce a scăpat nerumenit într-o mare de grătare de pădure.

Atât în cazul celor ce caută semne divine cât și în cazul celor ce folosesc metoda științifică, suntem de acord asupra a două aspecte: observăm un vițel norocos și tragem o concluzie preliminară: trebuia să fie rumenit. Pentru „credincioși” (deloc în sens peiorativ, atunci aș fi scris „creduli”), concluzia finală, imperativă, subită și suficientă este intervenția divină. Doar că, până la Dumnezeu, se mai puteau întâmpla multe: o ploaie chiar în acele momente, pompierii să fi ajuns la timp, un petic de vegetație mai verde și apătoasă, poate chiar zbaterea animalului, asa cum și noi stângem simplele incendii de iarbă călcând-o cu piciorul.

Dar, și să presupunem că nu avem o explicație științifică și infailibilă, acolo unde credința vine cu certitudini (multe dintre ele fiind desființate ulterior de istorie sau bunul simț), știința lasă, cu smerenie, o ușă deschisă: „nu știm încă, exact. S-ar putea să nu aflăm niciodată sau poate vom afla mai târziu”. E o analogie bună cu situația omului deștept care e plin de dubii și a prostului care e plin de certitudini false.

Ma îndoiesc că nu există, din partea pompierilor sau a unor specialiști, o explicație logică pentru această întâmplare. În definitiv, la prăbușirea avioanelor, anchetatorii trag concluzii și află cauze cercetând câmpuri de resturi carbonizate, punând cap la cap indicii microscopice – cu siguranță cazuri mai complicate decât cel cu vițelul pe câmp. Doar că acestora li se pare concluzia atât de comună și de banală (gen „Păi a venit pompierul Gigel și a stropit vițelul cu apă fix atunci 💁‍♂️”) încât nici nu au considerat ca merită să o pună pe fb. Ma gândesc că, la câte incendii de vegetație sunt în fiecare vară în lume, cu milioane de animale salvate, pompierilor li s-ar părea ridicol sa posteze așa ceva pe fb. E doar o zi normală la lucru. Apropo de asta, la pozele cu oameni sau animale salvate de pompieri la sol sau stropiți din elicoptere cu apă e meritul oamenilor și a avansului tehnologic, nu?

Culmea, am ajuns sa mă gândesc că cei ușor sugestionabili și care găsesc în orice cele mai banale tipare sunt mai bine adaptați nebuniei informaționale din lumea actuală. Gândiți-vă la ce consum de energie și timp am efectuat eu scriind aceasta poliloghie (care nici măcar nu e gata, mai are și partea secundă 🤦‍♂️). In timp ce alții: „intervenție divină! There – fixed! 💁‍♂️”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s