Targ de vite

Posted: 16 noiembrie 2021 in Critica
Etichete:, , , ,

Azi m-am lasat convins de cineva sa imi faca cont de instagram, atasat la cel existent de Facebook. Si, intr-o pauza de o jumatate de ora, l-am explorat, de pe telefon. Apoi l-am sters la loc. Dar a fost bine ca l-am facut, chiar si asa, efemer. L-am sters, chiar daca m-a facut sa ma simt bine si chiar norocos. Culmea sa spun asta, cand mai toata lumea spune ca utilizarea lui ne face viata mai mizerabila. Datorita contrastului vietii noastre cotidiente, 90% rutina, cu highlight-urile de acolo. Pe care, culmea, le numeste Repere 🙂

De la inaltimea celor 3x ani ai mei, prima impresia mi-a fost de targ auto online. Un fel de automarket, in care toate exponatele, indiferent de anul fabricatiei, kilometraj si dotari, sunt aranjate, bibilite, ceruite si trecute intai pe la cosmetica auto profesionala. Asta desi stii ca o vei folosi 90% din timp prafuita pe interior si improscata pe dinafara. La masina ma refer.

Revenind, frumusetea exacerbata atrage o licitatie supraevaluata: stii ca nu merita, dar o vrei. Si, daca frumusetea in sine este indubitabil o valoare, dorinta este fie viscerala, fie izvorata din orgoliu. Ambele efemere sau usor inlocuibile de alt stimul, cel putin la fel de facil. In schimb, evaluarea ca merita sau nu este un reper rational. Si, chiar daca la inceput poate fi estompat de betia frumusetii, va reveni si va deveni predominant curand, mai ales dupa ce ceata fermecatoare se risipeste.

Comparand in continuare frumusetea feminina de suprafata cu stralucirea cerata a masinilor, ma gandesc inerent ca superficialitatea cuceririi polarizeaza tot mai tare potrivirile amoroase. Sa va explic, tot printr-o comparatie. Personal, am avut masini premium. Cat eram mai tanar, le-am cumparat din snobism, din entuziasm copilaresc sau chiar opulenta sexuala. Prima a fost speciala, urmatoarea draguta, urmatoarea a venit firesc dupa primele doua si tot asa. Cert este ca, pe masura ce mi le tot permiteam, le pretuiam cu entuziasm tot mai scazut. Azi, imi sunt utile deplasarii si atat. Rar ma uit admirativ la ele, prefer sa petrec cat mai putin timp in ele si le inlocuiesc cu altele ietfine fara probleme, pentru deplasarile de zi cu zi. Totusi, continui sa cumpar masini premium pentru ca mi-e facil sa o fac.

Daca nu as fi ales calea insuratorii, imi pot imagina aceeasi valenta a afirmatiei „le aleg pentru ca mi-e facil sa o fac” si in context amoros. Viata e nemeritat de generoasa cu un barbat de 30 de ani, daca bifeaza cativa de „daca” ( pe care nu ii voi trata acum ). Si, ca orice lucru facil si aparent nemeritat, si sexualitatea masculina naste superficialitate, trivial, chiar lehamite. De aici si paradoxala polarizare a frumusetii: cu cat exprimi mai multa frumusete, cu atat ea va fi accesibila unei plaje tot mai exclusiviste dar tot mai superficiale, care o vor valora tot mai putin. Este fix principiul Pareto: 20 la suta dintre oameni/lucruri atrag 80 la suta dintre doritori. Nu este nici drept, nici echitabil. Este doar felul in care viata functioneaza.

Revenind la instagram. Ma amintesc pe mine la 20 de ani: eram fix in partea „gresita” a principiului Pareto. Un mucos naiv, incult si gol pe dinauntru. Dar macar ambitios. Daca as fi azi de 20 de ani, instagramul ar exprima o sumedenie de frumoase fructe interzise, complet inaccesibile unui tanar normal, fara parinti bogati sau campion in vreun domeniu spectaculos. Practic, numai mi-as face sange rau stand pe instagram, mai pe romaneste. In schimb, de la ecartul celor 36 de ani, pare mai degraba un trivial targ de vite, lipsit de onestitate si orientat pe snobism, un festival al egotismului.

E bine ca mi-am facut Instagram. O juma de ora.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s