Hennessy XO

Posted: 6 noiembrie 2012 in Cognac
Etichete:, , , , , , ,

04.11.2012 Voi discuta in cele ce urmeaza despre liderul mondial in ceea ce inseamna cognac, atat per total cat si in categoria XO. Este vorba despre Hennessy, iar sortimentul de azi este nava amiral al casei, XO. Este bine de stiut ca mercenarul irlandez care a dat nastere casei dupa ce a primit de la regele Frantei teren viticol in regiunea Cognac ca recompensa pentru serviciile aduse „natiunii”se numeste Richard Hennessy.

Dupa ce si-a creat un renume international, fiind unul dintre principalii furnizori ai casei regale britanice, casa Hennessy a stabilit un nou etalon in materie de bauturi, prin Maurice Hennessy, care a creat pentru consum propriu, in 1870, sortimentul Extra Old – XO. Evident ca o asemenea minunatie de bautura nu a putut fi pastrata doar pentru familie prea mult timp. Interesant de stiut ca Hennessy este principalul cumparator de eau-de-vie din regiune, reusind astfel, dupa invechirea si combinarea distilatelor, sa detina 40% din piata mondiala!

Prima impresie vizuala este una formidabila. Sticla, in forma de vioara, este ornata cu elemente de vita-de-vie si alte insemne specifice. Multi spun ca Remy Martin are cea mai frumoasa sticla la categoria XO, mie personal mi se pare aceasta mai reusita. Culoarea licuorii este una de mahon/cupru inchis, cea mai profunda culoare dintre toate XO-urile pe care le-am vazut eu.

Mirosurile emanate sunt in concordanta cu intensitatea culorii: profunde, sobre, lemnoase. Mult mai putin florale decat la Remy Martin XO, accentul fiind pus aici pe caracter – specific, vechi, puternic. Alte note pe care le-am simtit sunt cele de mirodenii si fructe uscate, lipsind cu desavarsire tentele dulci.Gustul este foarte caracteristic, puternic, lung. Accentul este pus pe tenta de lemn ars, afumat. Dupa 1-2 minute, impresia este de branzeturi grase, vechi.

Hennessy XO inseamna sobrietate, caracter, autenticitate, satisfactie, fiind unul dintre cele mai masculine cognacuri. Nu este despre o aroma anume, despre o caracteristica speciala, despre detalii. Este despre rezultat: echilibru perfect. Desi eu l-am baut, ca de fiecare data, gol, sec, imi pot imagina foarte usor consumatorul tipic al acestui XO ca fiind un domn distins, asezat pe un divan, la gura unui semineu, in biblioteca personala cu mobila veche, baroca, acompaniat de un trabuc. Si ar trebui sa fie o tigara de calitate pentru a putea mentine stacheta unei bauturi de peste 200 de euro sticla. Nota de 8/10 acordata vine sa penalizeze pretul piperat datorita marketing-ului agresiv al acestei marci. V-am mentionat si despre blana de urs din fata semineului?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s