Franturi de carte -> Rudolf Steiner – Filozofia libertatii

Posted: 15 decembrie 2016 in Franturi de carte
Etichete:, , , , ,

Revăzând paragrafe fotografiate cu telefonul, mi-a venit ideea unei noi categorii de postări pe blogul meu – Frânturi de carte. Atât ca exercițiu de memorie, cât și ca resursă pentru eventuale recomandări, o să atașez pasaje relevante din cărți citite în ultimii ani într-o ordine arbitrară cronologic.

O să încep cu un autor controversat, care a pornit un curent la limita dintre spiritualitate și filozofie: antroposofie. Am luat contact cu Rudolf Steiner întâi în februarie 2015, citind Filozofia libertății. imag1408

Cartea tratează liberul arbitru, ca singură dovadă a superiorității spirituale a omului în fața altor animale. Acesta, dacă există cu adevărat, dă naștere unei responsabilități existențiale omului, care nu se mai poate ascunde în spatele inerentelor reacții și impulsuri, ci are sarcina să se autodepășească. Deși scrisă limpede și nepretențios, cartea crează niște corelații complexe și uneori greu de urmărit între spiritualitate și filozofie. Ceea ce nu o face deloc o lectură ușoară.

imag1406

Iluzia libertății este doar unul dintre obstacole. Majoritatea obstacolelor sunt create de om, fie prin propria ignoranță aroganță ( capcana de „a ști” ) fie prin necunoaștere ( capcana de „a nu ști” ).

imag1407

Această carte fundamentala mi-a provocat curiozitatea de a-l descoperi mai bine pe autor. Au urmat alte doua cărți ale sale, Cunoașterea inițiatică și Teosofie. Prima explorează o spiritualitate ermetică, orientată pe inspirație, intuiție, vis și, în general, cunoașterea interioară a omului. Trimiterile metempshihotice sunt evidente, dar ele sunt descrise într-un fel neagresiv și pentru omul sceptic.

imag1409

Pentru Steiner, calea autocunoașterii nu este călăuzită de dogma ci tocmai de înlăturarea prejudecăților și a preconcepțiilor și deschiderea completă spre intuiție și, respectiv percepție. „Cunoașterea inițiatică” este o carte mai grea și mai profundă decât „Filozofia libertății”, pe care o continuă firesc în explorarea spiritualității umane.

imag1410

Cea de-a treia carte este una care face trecerea de la știința spiritualității la elemente strict inițiatice și, uneori, chiar oculte. „Teosofia” lui Steiner este un studiu descriptiv asupra unor aspecte nepalpabile care vor părea majorității cititorilor neavizați simple speculații. Nu este o carte pentru oricine. Totuși, ea are acea ințelepciune criptată, care, deși accesibil exprimată, lasă locul interpretărilor subiective.

imag1411

Rudolf Steiner are zeci de compilații de conferințe și cursuri, adunate cu grijă de discipolii săi. El crează un întreg univers spiritual, eclectic dar în același timp compatibil cu majoritatea confesiunilor actuale. Această „lume în lume” creată de el aduce cititorului sute de întrebări fundamentale despre condiția sa și rolul său în lume. Și, una peste alta, acesta cred că e cel mai important merit al oricărei scrieri – transpunerea intelectului din rolul sintetic în cel creativ.

imag1405.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s