Băiatul cu cartea de cafea

Posted: 11 ianuarie 2017 in Meditatii
Etichete:, , ,

​Cafenea, amiaza. Singur la masa, cu laptopul in fata. Liniste. Miros de boabe de cafea. 

Acesta este cadrul povestii de fata. Stiti, oricat de frumos v-ar recomanda cineva o carte, cea mai buna reclama este sesizarea empatica a emotiilor pe care le traieste cel care citeste acea carte. Iată!

Tragand cu ochiul peste ecranul calculatorului, la masa din fata vad așezat,singur, un tanar. Nimic remarcabil. Inchis in gandurile mele, direcția privirii imi era si irelevantă si aleatoare. Revenind asupra lui, ii remarc acea reactie entuziasta si revelatoare, acel „wow, ce chestie, nu m-am gandit la asta pana acum!”. Era cu privirea aplecata. Citea. Dar nu era cu ochii in telefon. Avea o carte stufoasa in fata. 

Revin la ale mele. Imi termin treaba si in timp ce ma echipam sa reintampim gerul de afara, ma uit din nou la expresivul baiat din fata mea. A doua lui reactie de revelatie la ceea ce citeste ma face foarte curios. 

Trecand pe langa masa lui, nu-mi ia decat o secunda sa-i recunosc, dupa inconfundabilele margini cafenii ale invelitorii de coperta, lectura. Daca ar fi sa va descriu si sa sa recomand aceasta carte, nu as putea-o face la fel de convingator precum a facut-o baiatul din fata mea, fara sa scoata o vorba. 

– „Marcus Aurelius, asa-i? ”

– „Da, da” cu un zambet de om inteles si caruia ii este împărtășit entuziasmul. „De cand am inceput-o, nu o mai pot lasa din mână. ”

Era la jumătatea cărții. 

– „Te înțeleg perfect, o vei reciti de cateva ori. Eu nu i-am scapat farmecelor!” si i-am spus in cateva cuvinte concluzia mea despre carte si cum am regasit aplicabil in viata mea „Gândurile catre sine însuși” insemnate acum doua mii de ani de imparatul roman.

Am facut cunoștință. Nu i-am retinut numele. Am plecat de acolo cu un zâmbet satisfăcut – stiam ca trece printr-o cascadă de zeci de mici revelatii. Unice. 

Scriu aceste randuri pe telefon, seara, in timp ce strabat drumurile țării. Este luna plină. Si Venus este chiar in față, deasupra drumului – inspirație de Luceafăr! 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s