Oh, Be A Fine Girl, Kiss Me!

Posted: 16 iulie 2016 in Meditatii

Cât de generoasă trebuie să fie natura ca, în jurul aceluiași „fir de praf”, să germineze o floare sau o stea. Cum știe ea ca din obscuritate şi insignifiant să creeze frumusețe. Doar dacă…
Sigur! Frumusețea trebuie să fie o stare de existență a naturii!

Căutând cu privirea foarte sus şi foarte jos, îndrăznesc a căuta elementele universale ale frumuseții. În viată, o găsim între sămânța creatoare, celula inițială din care ni s-au divizat toate celelalte și sămânța germinală, cea pe care o produce fiecare organism la maturitate pentru a-şi continua nemurirea sub o altă întruchipare individuală. Farmecul fenomenului vieții constă în frizarea eternității şi neîncetata sa pendulare între forme. Pentru că, nu-i așa, ce plictisitoare ar fi eternitatea mereu aceeași! Şi astrele „trăiesc” un ciclu asemănător. După ce se conglomerează în jurul unui firicel de materie cosmică şi tot acumulează materie, bulgărele de praf devine suficient de masiv pentru a se „aprinde” în toată splendoarea pe care o numim noi stea. Răsuflându-şi lumina în timp, trăind energic şi murind tânără sau mai chibzuită pentru miliarde de ani. Inevitabil, se va stinge într-un corp inert, dar nu înainte de a-şi împrăștia sămânța de praf stelar din care se va forma următoarea generație de stele, într-o răsuflare orbitoare de lumină şi materie.

Vedem cum, atât astrele cât şi viețuitoarele își trăiesc ciclul existentei frumoase, spectaculoase, între două ipostaze înguste, transmițându-şi trecutul şi viitorul prin două strangulări ale existenţei lor. E acea stare de ieșire din inerție a naturii. E acea condiție atât de efemera a întregului, în care privilegiul eternității este suspendat pentru o licărire. Între energicul dar imemorabilul Genesis şi eternul dar întunecatul Thanatos, avem Erosul. Acea sclipire care dă Universului şi eternității un scop. Pentru că, nu-i așa – eternitatea ar trece într-o clipită fără contemplare?!

Atât despre un prim aspect al frumuseții în acest articol. Mi s-a părut interesant să-l numesc printr-un acronim: Succesiunea O B A F G K M reprezintă clasificarea spectrală a stelelor, oarecum de la cele mai „înfocate” la cele mai „cuminți”. Precum fiecare asociere simbolică din mintea noastră, şi exprimarea în engleză a dorinței erotice umane face succesiunea de litere atât de ușor de reținut… Şi atât de dulce!
Foto: Pleiadele ( popular cele 7 surori, cloșca cu puii )

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s