Remy Martin XO Excellence

Posted: 11 octombrie 2012 in Cognac
Etichete:, , , , , , ,

10.10.2012 Sunt putine bauturile pentru care ai impresia ca vorbele nu sunt de ajutor si ajungi la concluzia ca ele nu pot fi descrise corespunzator decat intrinsec, fara comparatii. Iata, Remy Martin
XO Excellence este una dintre ele. Cine vede prima data sticla va crede ca e un ambalaj frumos lucrat, menit sa ridice valoarea produsul. De fapt, in cazul nostru, sticla abia reuseste sa sugereze grandoarea licorii continute.

Culoarea e superba, un auriu inchis, cu usoare tente de mahon. Si doar plimband cognacul in pahar realizezi ca nu avem de a face cu unul oarecare.

Urmatorul capitol, cel destinat aromelor olfactive, ar trebui sa fie din mii de cuvinte si tot nu ar fi complet. Apropierea paharul de nas ma face sa nu mai vreau sa merg mai departe cu degustarea, ci doar sa-l tin acolo si sa inhalez. De fiecare data descopar altceva. Intensitatea mirosurilor este fabuloasa, iar complexitatea lor e incomensurabila. In loc sa descriu cateva arome, cea mai apropiata comparatie ar fi cea a unui camp nesfarsit, cu nenumarate specii de flori. Agitarea paharului scoate la iveala aromele subtile, obtinute prin oxidare. Intre acestea predomina fructele uscate – smochine, curmale, etc.

Dezlipind cu greu paharul de la nas, descopar gustul acestui cognac. Initial cald, rotund, apoi vioi, proaspat, acesta devine mai complex dupa inghititura. Desi nu este la fel de remarcabil
precum mirosul, primul cuvant care imi vine in minte pentru a descrie gustul este: impecabil. Echilibrat, stratificat, fructat dar sec, aromat si chiar mineral. Un aspect care imi place mie in mod special e faptul ca avem de-a face cu un cognac domol, care nu arde deloc, acest lucru permitand mai usor sa-i descoperi nuantele. Ca o nota aparte, am sesizat unele tente de ierburi sau mirodenii rare. Fumatorii de trabucuri vor sesiza absenta aromelor de rancio, atat de apreciate cu tigara, insa pe mine nu m-a deranjat deloc.

E greu de expus o concluzie pentru un cognac care iti acapareaza simturile si le transcede in superlativ. In primul rand, este un XO cu care nici un VSOP din lume nu se poate compara. Ezit sa-l compar cu alte XO-uri, deoarece e primul pe care il descriu aici, insa e clar ca discutam despre un reprezentant al elitei acestei clase. Trebuie totusi mentionat ca avem de a face cu o licoare obtinuta prin combinarea a peste 300 de distilate invechite individual, fiecare contribuind cu o aroma predominanta la buchetul fantastic al bauturii. Prin comparatie, Hennessy XO, un etalogn al clasei, e
alcatuit din doar(!) 100 de distilate individuale.

Se poate ca cei de la Remy Martin sa fi gasit, totusi, un cuvant potrivit pentru aceasta bautura, pe care l-au si introdus in nume: Excellence. Iar excelenta nu admite compromisuri, singurul inconvenient fiind pretul usor piperat, de aproximativ 150 de euro.
Daca era mai ieftin, poate acceptam o gradatie superioara notei de 9/10 pe care o acord.Remy XO

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s